By using this website, you agree to our use of cookies.

No Yes

Toegangverlening – voor iedere ‘schil’ de juiste oplossing

In ons blog met als titel ‘Grip op de (on)toegankelijkheid van uw organisatie’ hebben wij gesproken over de 3 systemen die de basis vormen voor de juiste toegangscontrole van iedere organisatie, te weten een toegangverlening-, inbraaksignalering- en CCTV-systeem. In dit blog gaan we nu wat dieper in op de overwegingen die u kunt maken bij de keuze voor het juiste toegangverleningssysteem. 

Toegangverleningssystemen worden in de regel gebruikt om mensen toegang te geven die wél naar binnen mogen en ongenodigden buiten de deur te houden. Om dit in de praktijk te realiseren zijn er diverse mogelijkheden beschikbaar die los van elkaar, maar ook door elkaar kunnen worden ingezet. In het beslissingsproces is het dan ook van belang dat er niet alleen gekeken wordt naar de risico’s die spelen, maar dat men ook nadenkt over de wensen en eisen m.b.t. de functionaliteit van het syteem. Daanaast heeft (bijna) iedere organisatie te maken met verschillende beveiligingsvereisten voor de verschillende ruimtes binnen een pand. Het is dan ook goed om in de beginfase al te denken in “compartimenten”.

 

Bekabeld of wireless?

Voor de ‘buitenschil’ van een organisatie geldt over het algemeen het grootste beveiligingsrisico. Buitendeuren worden dan ook vaak voorzien van een online bekabeld toegangverleningssysteem. Hierdoor kunnen de deuren centraal real time worden beheerd; passen kunnen op afstand worden geblokkeerd en  rechten kunnen waar nodig direct worden aangepast. Verder geeft het systeem een melding als een deur wordt geforceerd of bijvoorbeeld te lang open staat. Zaken die erg belangrijk zijn in een hoog risico gebied.

Omdat de eerste ‘screening’ al bij de buitenschil heeft plaatsgevonden, is het voor veel organisaties een logische stap om vanuit kostenperspectief binnen deze schil voor een wireless online oplossing te kiezen. Bestaande sloten kunnen vaak één op één vervangen en gekoppeld worden aan de toegangspas voor het online bekabelde toegangverleningsysteem. Door de wireless sloten vervolgens via een node/hub te koppelen aan het netwerk van het centrale toegangverleningssysteem, bestaat de mogelijkheid om ook deze sloten centraal te beheren. Een oplossing waarmee de kosten en het ongemak van het conventionele sleutelbeheer direct tot het verleden behoren.

Een derde variant tot slot is de wireless offline oplossing. Ook deze oplossing wordt gekoppeld aan de bestaande toegangspas, maar het beheer vindt stand alone en naast de online oplossing plaats. Deze toepassing wordt vaak ingezet voor het afsluiten van deuren met een laag risico profiel, zoals bijvoorbeeld de schoonmaakkast.

Kortom, toegangverleningssystemen kunnen flexibel en modulair ingezet worden, waarbij de verschillende oplossingen - bekabeld online en wireless online/-offline - heel goed naast elkaar zijn te gebruiken. En voor welke oplossing ook wordt gekozen, naast flexibiliteit en exploitatie wordt het sleutelbeheer in alle gevallen eenvoudiger en optimaal beheerbaar. Voordelen waar u de deur toch niet voor sluit?

Ard Kemna heeft al bijna 20 jaar ervaring in de beveiligingsbranche en is sinds 2005 Sales Manager bij STANLEY Security. Ard heeft zich gespecialiseerd in de specifieke beveiligingsrisico's die gelden in de healthcare sector en heeft ook vanuit eerdere functies veel kennis over de mogelijkheden die er zijn op het gebied van toegangbeheer.

Wil je reageren op dit artikel of persoonlijk contact opnemen met Ard, klik dan op één van de icoontjes hiernaast of hieronder.