By using this website, you agree to our use of cookies.

No Yes

De complexiteit van brandveiligheid - waar is hier de nooduitgang?

Als het gaat om brandveiligheid is dit niet iets wat je er ‘even bij doet’. Zodra wordt gesproken over brandveiligheid en de implementatie van een brandmeld- en ontruimingssysteem vliegen je direct allerlei termen en afkortingen om de oren, zoals: Bouwbesluit, RAC, PAC, PvE, OP, DP en PD. Regels en voorschriften waar je als eigenaar/gebruiker van een gebouw niet dagelijks mee te maken hebt,  maar waarvan je wel wordt geacht ze te volgen.

Jaren geleden, als je een gebouw wilde neerzetten, nam je contact op met een architect voor een mooi ontwerp en de lokale gemeente voor een bouwvergunning. In de bouwvergunning werden allerlei zaken omschreven, waar bij de bouw rekening mee moest worden gehouden. Als het gebouw er éénmaal stond, kon je een gebruiksvergunning aanvragen; hiermee kreeg je dan toestemming om het pand te gebuiken waarvoor je het had gebouwd. Je kon dan ook altijd aankloppen bij de Gemeente of de regionale brandweer voor advies en het maken van afspraken. Sterker nog, er werd vaak gewoon verteld wat je als eigenaar zou moeten doen.

Met ingang van het Bouwbesluit 2012 is er echter veel veranderd. Kort gezegd komt het erop neer dat de eigenaar/gebruiker van een gebouw zelf moet zorgen dat het gebouw aan het Bouwbesluit (en de daarin gestelde voorwaarden) voldoet. De overheid heeft daarbij ‘slechts’ een controlerende taak en de brandweer komt niet meer eerst langs om te checken of je aan alle voorwaarden hebt voldaan.

Als je verstand van verzekeren hebt, of een mooi product kan ontwerpen en produceren, dan ligt daar je expertise en interesse. En hoewel je je realiseert dat brandveiligheid essentieel is, heb je niet de tijd je te verdiepen in brandmeldinstallaties, vluchtwegaanduiding, noodverlichting.

Omdat u alle risico’s met betrekking tot brand en de veiligheid van de medewerkers en bezoekers van uw pand wilt uitsluiten adviseren wij altijd een erkend branddetectiebedrijf om advies te vragen. Met onze ervaring op het gebied van brandveiligheidsvoorzieningen (een mooi woord voor brandmeld- en ontruimingsalarminstallaties, vluchtwegaanduiding, noodverlichting e.d.) heeft STANLEY Security al veel opdrachtgevers een helpende hand kunnen bieden. Natuurlijk kunt vrijblijvend contact met iemand binnen STANLEY Security opnemen om te kijken wat wij voor uw organisatie kunnen betekenen.