By using this website, you agree to our use of cookies.

No Yes

Het beveiligen van artikelen in het tijdperk van de 'zelfscan-kassa'

Dat diefstal en interne fraude een groot probleem vormen voor de retailsector is helaas geen nieuws meer. De cijfers liegen er dan ook niet om. Hoewel de derving in deze sector de afgelopen jaren is afgenomen, blijkt uit de Global Retail Theft Barometer 2013-2014 dat de totale dervingskosten wereldwijd nog steeds 128,5 miljard US dollars bedragen. 65% van deze kosten worden veroorzaakt door winkeldiefstal en interne fraude.

Vooral electronische goederen worden vaak gestolen, maar ook make-up en wijn en sterke dranken verdwijnen vaak ongewenst uit de winkelschappen. Een ontwikkeling die wij echter in eerste instantie niet hadden verwacht is dat met de opkomst van de ‘zelfscan-kassa’ in supermarkten ook de zelfscanners en winkelmandjes een gewild doelwit voor winkeldieven vormen. Zo verdwenen bij één van onze klanten in 3 maanden tijd 60 handscanners. Zo’n scanner kost gemiddeld 400 euro, dus een schade van € 24.000,- in 3 maanden tijd! Waar artikelbeveiliging vaak en vooral wordt ingezet voor het beveiligen van de te verkopen artikelen in een winkel, biedt het dus ook een goede oplossing om die artikelen te beveiligen, die sowieso de winkel niet uit horen te gaan.

Tegelijkertijd wordt het door de opkomst van de zelfscan wel lastiger om producten te voorzien van artikelbeveiliging. Dit zou betekenen dat de klant de beveiliging op het product ook zelf moet de-activeren en om begrijpelijke redenen is dat niet wenselijk. Maar juist hier is goede beveiliging essentieel. Zo zei de politierechter van de rechtbank Rotterdam begin dit jaar nog dat een supermarkt met de zelfscan-kassa diefstal uitlokt. Winkelsurveillance op afstand vormt dan een goede en kostenefficiente aanvulling op de bestaande inspanningen om derving tegen te gaan. Binnen dit concept worden de beveiligingscamera’s in een winkel via het eigen netwerk aangesloten op ons Security Operations Centre. Een operator kan desgewenst de hele dag meekijken in de winkel en bij verdachte omstandigheden direct contact opnemen met het winkelpersoneel. Want zoals in iedere sector geldt ook voor de retail, dat de beveiligingsrisico’s kunnen worden geminimaliseerd, door de optimale combinatie van techniek en menselijk toezicht.

Als Country Manager Retail & SME bij STANLEY Security is Pascal Posthumus verantwoordelijk voor de retailketens en het midden- en kleinbedrijf. Hij heeft in de afgelopen jaren een aantal (standaard) beveiligingsconcepten ontwikkeld specifiek voor dit segment, met allemaal het uitgangspunt dat de retailer één aanspreekpunt heeft voor al zijn beveiligingszaken.

Wilt u reageren op dit artikel of wilt u in contact komen met Pascal, klik dan op één van de icoontjes hiernaast of hieronder.