By using this website, you agree to our use of cookies.

No Yes

'Sportwinkel nog niet uit gevarenzone'

Zomaar een willekeurige kop uit het AD van 7 januari 2016. Niet eens een opmerkelijke kop, gezien het nieuws over de faillissementen van grote winkelketens de afgelopen weken. Maar als ik verder lees blijkt er toch een ander verhaal achter dit nieuwsbericht te zitten. Wat is er gebeurd? Een sportkledingzaak in Nieuwegein had september 2015 te maken met een inbraak waarbij de voorraad bijna volledig werd weggehaald. De inbrekers hadden een kabel van het inbraakalarm doorgeknipt. Door een fout in het beveiligingssysteem bleef de melding die dan normaal gesproken aan de meldkamer wordt doorgegeven uit, waardoor de inbrekers alle tijd hadden om de spullen uit de winkel en het magazijn weg te halen.

Uiteindelijk blijkt voor een half miljoen euro aan goederen te zijn gestolen. Vanwege de gebrekkige beveiliging weigert de verzekeraar echter uit te betalen. Daarop besloot de sportwinkel zowel de verzekeraar als het beveiligingsbedrijf voor de rechter te dagen, die het beveiligingsbedrijf voorlopig als hoofdschuldige heeft aangewezen. Het beveiligingsbedrijf moet 200.000 euro voorschieten, zodat de sportwinkel de bedrijfsvoering in ieder geval weer op gang kan brengen.

Dit ogenschijnlijk willekeurige krantenbericht geeft bij nader inzien duidelijk de noodzaak aan om bij de beveiliging van een winkel- of bedrijfspand goed na te denken over de juiste beveiligingspartij. Maar hoe weet je of je te maken hebt met een solide en betrouwbare beveiligingspartner? Om problemen als hierboven omschreven te voorkomen raad ik u aan in ieder geval op de volgende zaken te letten bij de keuze voor een beveiligingsbedrijf:

- Hoe lang bestaat het beveiligingsbedrijf?
Een bedrijf met een lange historie heeft zich doorgaans al bewezen in de markt. Medewerkers hebben vaak een hoop kennis en ervaring en kunnen u helpen de best passende oplossing voor uw beveiligingsproblematiek te vinden.
- Check of het bedrijf van uw keuze de juiste certificeringen heeft en of het bedrijf lid is van een brancheorganisatie. Kiest u voor een BORG-gecertificeerd beveiligingsbedrijf, dan kunt u erop vertrouwen dat de door u afgenomen producten en diensten voldoen aan de hiervoor geldende regelgeving en zijn afgestemd op uw organisatie en beveiligingsrisico’s.
- Check referenties
Op de website van een beveiligingsbedrijf staat vaak aangegeven welke bedrijven klant zijn. Ook kunt u in uw omgeving navraag doen m.b.t. de reputatie van het bedrijf van uw keuze.
- Biedt het bedrijf alle voor u relevante beveiligingsoplossingen?
Met andere woorden: Kunt u al uw beveiligingszaken bij één bedrijf onderbrengen, of moet u bepaalde zaken aan een andere partij overlaten. Voor het gemak en het overzicht is het een overweging om voor een partij te kiezen die alle kennis en oplossingen op het gebied van beveiliging en veiligheid in huis heeft.

Tot slot is en blijft beveiliging een zaak van vertrouwen. Heeft u op basis van bovenstaande aandachtspunten één of meerdere mogelijke partijen geselecteerd, nodig hen dan altijd uit voor een oriënterend gesprek. Want wederzijds vertrouwen kan alleen worden opgebouwd als de ‘eerste klik’ er is.

OVER DE AUTEUR

Sinds de overname van CTI Security in september 2015 is Jan Zoetmulder Account Manager bij STANLEY Security Nederland. In deze functie ondersteunt hij zowel bedrijven als residentiële projecten (VIP) bij het vinden van de juiste beveiligingsoplossing. Jan heeft diverse functies in de beveiliging doorlopen en weet dan ook van de 'hoed en de rand' wanneer het gaat om de beste passende oplossing voor ieder segment. 

CONTACT MET JAN?