By using this website, you agree to our use of cookies.

No Yes

Amazon opent kassaloze supermarkt voor publiek

Na een dik jaar testen mogen vanaf vandaag ook 'gewone' shoppers de kassaloze supermarkt betreden van Amazon in Seattle.

Amazon heeft de eerste fase van de testperiode afgerond. Waar in eerste instantie alleen Amazon-personeel welkom was in de conceptwinkel in Seattle, mag nu iedereen met een Amazon-account winkelen in de supermarkt zonder kassa's. De deuren zijn vanaf vandaag voor iedereen geopend, meldt Reuters.

Bij het aankondigen van de testperiode was het de bedoeling dat de supermarkt al begin 2017 openging voor iedereen, maar de technologie bleek gevoeliger dan van tevoren werd gedacht.

Werking

Bij binnenkomst in de winkel moet een klant zijn smartphone met de Amazon-app scannen, daarna gaat alles automatisch. Amazon maakt gebruik van een netwerk aan sensoren en camera's om te zien wie welke producten in zijn mandje legt. Als een shopper een product toch niet wil hebben en deze terug in het schap legt, dan wordt dat herkend en het product niet in rekening gebracht.

En hoewel het klinkt als ene fraudegevoelig systeem, blijkt het nog niet zo eenvoudig om iets te jatten. Een journalist van The New York Times probeerde ongezien iets mee te gappen, maar dat lukte niet. Enkele ogenblikken nadat je de winkel hebt verlaten, krijg je elektronisch de bon toegestuurd.

Amazon heeft nog niet kenbaar gemaakt of het wil gaan uitbreiden. Wel nam Amazon vorig jaar voor een kleine 14 miljard dollar de supermarktketen Whole Foods over, dus het lijkt een logische stap om de technologie in die winkels door te voeren.

Albert Heijn test ook

In navolging van Amazon is Albert Heijn ook aan het testen met AH to go's zonder caissières. In de winkel in het hoofdkantoor van Albert Heijn in Zaandam kan het personeel sinds december 2017 weglopen zonder langs de kassa te gaan.

De technologie werkt wel anders: bij de AH to go moet de gebruiker een persoonlijke kaart op het schap tikken, zodat er een groen lampje gaat branden en het product automatisch wordt afgerekend. AH wil in de toekomst gebruik gaan maken van de NFC-chip die in smartphones verwerkt zit.

 

Bron: www.rtlnieuws.nl, 22/01/2018